Aktualno

Priznanje za trajnostno naročilo

Na razpisu za Priznanja Mesta mestom je bilo zeleno, okolju prijazno javno naročilo pisarniškega papirja in higienskih papirnatih proizvodov v Javnem holdingu Ljubljana in povezanih javnih podjetij, poleg še treh ljubljanski projektov, prepoznano kot dobra praksa trajnostnega urbanega razvoja.

Vsakodnevno sledimo načelom trajnostnega razvoja in krožnega gospodarstva. Z zelenim javnim naročanjem pisarniškega in higienskega papirja skrbimo za zapiranje lokalnih snovnih tokov, spodbujamo zeleno gospodarstvo ter trajnostni razvoj. Prehod na uporabo enega od najbolj trajnostnih higienskih papirjev (papirnate brisače in toaletni papir) prinaša velike prihranke okolju.

Trajnostni higienski papir je na inovativen način izdelan iz reciklirane sestavljene embalaže mleka ter sokov, brez uporabe človeku in naravi škodljivih substanc. Vir pridobivanja celuloze ni les, ampak že uporabljena reciklirana vlakna in odpadna embalaža. Z uporabo predelane odpadne embalaže pripomoremo k ohranjanju dreves in zmanjševanju emisij C02. Z dobro prakso smo začeli že leta 2015, leta 2019 pa  se je zgledu nabave trajnostnega higienskega materiala pridružila tudi celotna mestna uprava Mestne občine Ljubljana, vse četrtne skupnosti, ter nekateri vrtci, osnovne šole in javni zavodi.

Poleg omenjenega projekta so med izbranimi dobrimi praksami še trije ljubljanski projekti: električna vozila Kavalir, ki brezplačno vozijo po peš coni središča Ljubljane, preobrazba starega mestnega avtobusa v mobilni mladinski center (Ljuba in Drago) in akcija »Pokosili bomo, ko se bodo čebele najedle« - pozna košnja javnih površin z namenom ohranjanja biodiverzitete .

V okviru priznanja Mesta mestom Inštitut za politike prostora IPOP nagrajuje prijavljene dobre prakse, ki naslavljajo kompleksne izzive z uporabo celovitih in vključujočih pristopov, ki lahko služijo kot navdih ali model, ki ga je mogoče prenesti v druga okolja. Na tokratni razpis je prispelo 29 prijav, med katerimi je komisija izbrala 15 dobrih praks, ki najbolj ustrezajo kriterijem in upoštevajo načela o trajnostnem celostnem urbanem razvoju.

S prijavo na e- novice soglašate, da JAVNI HOLDING Ljubljana, d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja JAVNI HOLDING Ljubljana, d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) JAVNI HOLDING Ljubljana, d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

\r\n\r\n

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

\r\n\r\n

JAVNI HOLDING Ljubljana, d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. S prijavo ste seznanjeni, da JAVNI HOLDING Ljubljana, d.o.o. lahko uporablja zunanji novičarski servis skladno s pravili slednjega (npr. mailChimp) in podatke hrani v oblaku.

\r\n\r\n

Osebne podatke o posamezniku/ici bo JAVNI HOLDING Ljubljana, d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.

\r\n